Venku je zima, kolem domu fouká silný vítr a všichni jsou zaneprázdněni s přípravami na oslavu Nového roku. Nastalo to správné období v roce, kdy je čas vyzkoušet něco nového – jako třeba tyto holandské koblihy, také známé jako oliebollen.

Holandské koblihy: Oliebollen

Holandské koblihy jsou lahodnou pečenou pochoutkou, která je plněná rozinkami a posypaná moučkovým cukrem. Jsou tím pravým tradičním nizozemským pečivem. Každý rok se před stánky s holandskými koblihami tvoří dlouhé fronty.

Tento rok si můžete snadno upéct svou vlastní „zdravější“ verzi těchto koblih pomocí horkovzdušné fritézy. Nebudete mít žádné starosti se žhavým olejem, mastnými prsty a spoustou kalorií. Vychutnejte si tuto lahodnou pochoutku bez výčitek.

Přísady:

- 400 g mouky


- 2 lžičky soli


- 20 g čerstvého droždí


- 300 ml mléka (vlažného)


- 1 polévková lžíce cukru


- 2 vejce


- 200 g rozinek


- Pekáč do horkovzdušné fritézy


Příprava:

Poznámka: Pokud pekáč nemáte, přidejte do těsta méně mléka. Tím bude těsto pevnější a lépe se na standardním podnosu horkovzdušné fritézy upeče. Bohužel se tím ale změní chuť a textura Vašich holandských koblih.

1. Rozpusťte droždí v mléce a nechte jej na pár minut odstát.
2. Smíchejte mouku, sůl a cukr.
3. Přidejte do mouky vejce a směs droždí s mlékem.
4. Smíchejte všechno dohromady; rukou nebo pomocí hnětacích háků. Míchejte zhruba 10 minut, dokud se nevytvoří pružné těsto.
5. Vmíchejte do směsi rozinky.
6. Přikryjte mísu a nechte těsto zhruba hodinu kynout na teplém místě.
7. Těsto naberte lžící a na pekáč rozmístěte čtyři kopečky. Pečte 10 minut na 200° C. Po pěti minutách koblihy otočte. (Nejlepšího výsledku dosáhnete, když nebudete péct příliš mnoho koblih najednou.)

Podávejte holandské koblihy, neboli oliebollen, s moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Nedis® horkovzdušné fritézy

Upečte si tyto vynikající holandské koblihy s horkovzdušnou fritézou od společnosti Nedis, nebo v ní připravujte zdravá jídla po celý rok.